De meeste mensen hebben wel een idee wat een single reis of groepsreis inhoudt. Je sluit je aan bij een groep mensen die je nog niet kent en beleeft samen een fantastisch avontuur ergens in de wereld. Een groot deel van de reizigers gaat solo en kent net als jij niemand voordat ze boeken.

Om die reden is het extra fijn als je single reizen kunt boeken waarbij iedereen in een soortgelijke leeftijdsrange zit. Niet dat iemand van 18 perse hetzelfde leven leidt als iemand van 32, maar je weet in ieder geval vooraf al dat je reist met mensen die allemaal nog volop in het leven staan.

Dat geeft ook de mogelijkheid om de single reis af te stemmen op de leeftijd van de reizigers. Zo zul je veel meer avontuurlijke activiteiten kunnen doen, altijd standaard inbegrepen bij de reissom.

Single reizen per leeftijdsgroep

Met twee leeftijdsgroepen: 18-25 en 24-32 heb je zelf de keus. Daarnaast zijn er singlerondreizen waar de twee groepen gecombineerd zijn. De hoofdreden om dat te doen is omdat het iedereen veel meer zekerheid geeft dat een reis door kan gaan.

Ook merken we in de praktijk dat reizigers elkaar opzoeken, maar dat leeftijd daarbij maar zelden de bepalende factor is. Veel belangrijker is de klik die je met iemand hebt. Daar is leeftijd wel een factor, maar zeker niet bepalend.

Waarom er dan toch gekozen is voor een leeftijdsgroep 18-32 jaar? Dat heeft vooral te maken met het activiteitsniveau. Met een jongere groep mensen kunnen we meer avontuur opzoeken dan wanneer leeftijden en lichamelijke gezondheid erg uiteen liggen.

Avontuurlijk, maar georganiseerd rondreizen

Een groot voordeel van het boeken van single reizen is dat je terecht komt bij een groepsreis met allemaal andere mensen die samen het avontuur aangaan. Je hebt al met elkaar gemeen dat je allemaal dezelfde reis hebt uitgekozen. Je zult merken dat je elkaar tijdens een groepsreis snel beter leert kennen.

Omdat een groot deel single reist en iedereen bewust voor een reis met een groep heeft gekozen, ga je een avontuur tegemoet met allemaal mensen die net als jij gewoon zin hebben in een hele mooie vakantie of rondreis. 

Het grote voordeel van rondreizen in georganiseerd verband is dat je als reiziger weinig zelf hoeft voor te bereiden. Als er dingen zijn die je voor vertrek nog moet regelen krijg je dat van de reisorganisatie te horen voor vertrek. Je kunt dus na het boeken rustig achterover leunen en wachten tot de informatie naar je toe komt. 

Georganiseerd rondreizen heeft als ander groot voordeel dat je geld altijd veilig is. Boeken bij een reisorganisatie zorgt ervoor dat je single reis helemaal verzekerd wordt. In tegenstelling tot een luchtvaartmaatschappij, waarbij je al je geld kwijt bent als ze failliet gaan, geldt dit voor een reisorganisatie niet. Alle reissommen worden afgedekt door de SGR. Zij zorgen ervoor dat je geld dus altijd veilig is. 

Populaire single rondreizen 

Er zijn honderden prachtige reisbestemmingen in de wereld. Alles valt of staat met het soort single-reis dat je zoekt. Zoek je een meer actieve vakantie? Ben je iemand die graag de rust opzoekt en houdt van wandelen? Of ben je juist iemand die wel wat adrenaline kan gebruiken tijdens de vakantie? 

Al dit soort vragen zijn belangrijk om aan jezelf te stellen als je op zoek gaat naar een mooie vakantie. Je zult merken dat als je de vakantie boekt die bij jou als persoon past, de andere mensen in je groepsreis hoogstwaarschijnlijk ook goed met je matchen als persoon. 

Populaire bestemmingen zijn binnen Europa landen als Kroatie en Griekenland, maar ook minder bekende bestemmingen worden steeds populairder. Zo is Bulgarije een fantastisch mooi vakantieland, maar is ook Ierland altijd populair onder single reizenden. 

Buiten Europa zijn reisbestemmingen die veel afwisseling bieden vooral populair. Costa Rica, tropisch Bali, het mooie Ecuador, maar ook Colombia en Thailand zijn geliefde reisbestemmingen voor singles. 

Groepsreis of single reis 

Er zijn reisorganisaties die onderscheid maken tussen een singlereis of een groepsreis. In essentie is het echter grotendeels hetzelfde. Groepsreizen worden geboekt door veel mensen die single reizen. Hoewel je bij een groepsreis in principe ook mensen tegen kunt komen die met anderen samen geboekt hebben, is dit in de praktijk zelden meer dan 30%. Daarnaast: iedereen die een reis boekt met onbekenden, heeft er zin in om nieuwe mensen te leren kennen en samen op te trekken. 

Spannend? Jawel! 

Een single reis boeken is spannender dan een vakantie met je eigen vrienden of familie. Door vooraf kennis te maken met je reisgenoten leer je je reisgenoten al voor vertrek kennen. Daarnaast zul je ongetwijfeld een studie gevolgd hebben of een nieuwe baan hebben gehad waar je je collega’s ook in het begin niet kende. Zoals je weet gaat dat altijd wel goed en raak je vanzelf aan de praat met anderen. Laat je dus niet tegenhouden door een beetje gezonde spanning en sluit je aan bij een avontuurlijke singlereis.