De zomer komt eraan, en je weet wat dat betekent: tijd om je koffers te pakken voor een geweldige vakantie! Als je aan Rome denkt, komen het Colosseum en het Vaticaan in je op. Het zijn allebei geweldige plaatsen om te bezoeken, maar ze zijn ook erg populair en kunnen behoorlijk druk zijn.

Als je op zoek bent naar wat meer buiten de gebaande paden gelegen plaatsen om in Rome te verkennen, zijn hier vijf leuke opties:

De Catacomben van Santa Priscilla

De Catacomben van Santa Priscilla zijn een stel catacomben in Rome, Italië. Het zijn enkele van de oudste christelijke catacomben in de stad, die dateren uit de 2e eeuw na Christus. De catacomben werden gebruikt als begraafplaats voor vroege christenen, en ze bevatten een aantal interessante historische artefacten, waaronder schilderingen en inscripties. Ze zijn niet zo bekend of zo druk als de Catacomben van San Callisto, dus vormen ze een goed alternatief als je de drukte wilt vermijden.

De Aventijnse heuvel

De Aventijnse Heuvel is een van de zeven heuvels van Rome en biedt enkele prachtige uitzichten over de stad. Het ligt een beetje buiten de gebaande paden, maar is een bezoek zeker waard. De heuvel herbergt verschillende kerken en kloosters, en ook het Circus Maximus. Als je een rustige plek zoekt om te ontspannen en de bezienswaardigheden en geluiden van Rome in je op te nemen, is de Aventijnse Heuvel een prima optie.

De protestantse begraafplaats

De Protestantse Begraafplaats, ook bekend als de Engelse Begraafplaats, is een begraafplaats in Rome, Italië. Het ligt aan de Via Veneto, en is de laatste rustplaats van enkele van Italië’s bekendste schrijvers en kunstenaars, waaronder John Keats en Percy Bysshe Shelley. De begraafplaats werd in 1807 gesticht door Britse expatriates, die hun doden niet op katholieke begraafplaatsen mochten begraven. Het is de enige protestantse begraafplaats in Rome. De begraafplaats bevat de graven van ongeveer 4.000 mensen, onder wie enkele van de belangrijkste figuren uit de Italiaanse cultuur.

Het Joodse getto

Het Joodse Ghetto in Rome is een wijk waar ooit de Joodse bevolking van de stad woonde. Je vindt er nu een aantal interessante musea en synagogen. Een van de bekendste musea in het getto is het Museum van Romeins-Joodse Kunst, dat tentoonstellingen bevat over de Joodse cultuur en kunst van de oudheid tot nu. Ook de synagoge in het getto is een bezoek waard; het is de oudste synagoge in Rome en dateert uit de 16de eeuw.

De Basiliek van Santa Maria

De Basiliek van Santa Maria in Trastevere is een van de oudste kerken in Rome, die dateert uit de 4e eeuw na Christus. Ze is zeker een bezoek waard om haar mooie architectuur en geschiedenis. De basiliek werd gebouwd op de plaats van een Romeinse tempel, en de huidige naam komt van het feit dat ze ooit in de wijk Trastevere lag. De kerk herbergt enkele interessante relikwieën, waaronder een stuk van het ware kruis en een doorn uit Jezus’ kroon.

Zoals je hebt kunnen lezen is er dus genoeg te doen in Rome en dit was uiteraard slechts een greep uit de vele bezienswaardigheden. Dus waar wacht je nog op? Pak je spullen en verken enkele van Rome’s verborgen juweeltjes!